Brünnről

      A “morva főváros” mintegy négyszázezer lakosával Csehország második legnagyobb városa, a dél-morvaországi régió kereskedelmi, kulturális és közigazgatási központja. A Svitava és Svratka folyók találkozásánal, Pozsonytól 140 km-re fekszik. Igazi egyetemi város, több tízezer diákkal. Mivel nem olyan óriási, gyorsan megtalálja benne az ember a helyét.

     Brünn történelme a Nagymorva Birodalom fennállásának idejére nyúlik vissza. A város első írásos említése a 11. századból származik. Műemlékei közül kiemelkedik a Špilberk vár, amely napjainkban a Városi Múzeumnak ad helyet, a Szent Péter és Pál katedrális, a Világörökség listájára fölvett Tugendhat-villa, a Starobrno sörfőzde, stb. A brünni Ágoston-rendi kolostor apátjaként és gimnáziumi tanárként működött Johann Gregor Mendel, a genetika atyja, a városhoz kötődik a híres cseh zeneszerző, Leoš Janáček, valamint Viktor Kaplan, a róla elnevezett turbina megalkotója. A városi színház volt 1882-ben az első színházépület a világon, amelyet a híres Edison-féle villanykörtékkel világítottak meg. 1928-ban nyitotta meg kapuit a Vásárváros (Brněnské Výstaviště), amelynek révén Brünn európai jelentőségű kiállítások és nagyvásárok színhelye; rendszeresen kerülnek itt megrendezésre nagyvásárok a gépipar, építőipar, idegenforgalom, sport, irodalom, divat, stb. területéről.

     Az emberek kedvesek, barátságosak. Nagyvárosról lévén szó, mindenki meglelheti a neki leginkább megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket: színházak, mozik, klubok, sportlétesítmények egész sora várja az érdeklődőket. Nem elhanyagolható a sok-sok egyedi hangulatot árasztó kis kocsma, ízletes és páratlan cseh és morva sörrel, illetve specialitásokkal.

     A 18. század végén Brünnben raboskodott a magyar jakobinus mozgalom tizenöt tagja, köztük Kazinczy Ferenc költő, nyelvújító is. Ennek a ténynek két emléktábla állít emléket a Špilberk várban.

    Mindenképp említést érdemelnek a város közvetlen és tágabb környékén található kirándulóhelyek és természeti értékek, a Brünni-víztározó, a Morva-karszt Tájvédelmi Körzet, a Pálava Tájvédelmi Körzet, stb. Brünntől néhány kilométerre fekszik a híres austerlitzi csatatér, amelyen a napóleoni háborúk egyik legjelentősebb csatája zajlott 1805-ben.