Kik vagyunk

    A Kazinczy Ferenc Diákklub 1969 őszén alakult. Célja a morva fővárosban tanuló magyar főiskolások, egyetemisták összefogása, közös programok szervezése. A jelenleg több mint 200 tagot számláló klub tagbázisának túlnyomó része felvidéki magyar diák, de van néhány csehországi és magyarországi tagunk is.

   Hagyományosan megrendezésre kerülő rendezvényeink közül a Gólyaavatás számít a legnagyobb eseménynek a klub életében, amelyre általában novemberben kerül sor. Ez alkalommal fölavatjuk új tagjainkat, majd szórakoztató programokkal fűszerezve hajnalig bulizunk. A rendezvényről sosem hiányozhat az ízletes sör, kofola, valamint a zsíros kenyér hagymával. A Gólyaavatás azért is különleges hangulatú, mivel ilyenkor jön össze a brünni magyar diákok és egykori diákok apraja-nagyja, tehát nem mindennapi esemény, hiszen Brünnben egy helyen százötven-kétszáz magyart csak ilyenkor lehet látni.

    Decemberben bennünket is meglátogat a Mikulás, de szervezünk farsangi bulit, március 15-én megemlékezünk a magyar forradalom és szabadságharc kitöréséről, sikeres rendezvényeink sorába tartozik továbbá a sportnappal egybekötött nyárköszöntő gulyásfőzés, a MEGAhétvége a filmklub, a közös kirándulások, táncházak és előadások. Minden hónapban összejövünk egy baráti sörözésre, beszélgetésre. Rendezvényeink mindig nagyon jó hangulatban telnek, sok életre szóló barátság és szerelem szövődött a klubon belül az elmúlt közel négy évtizedben.

     Klubunk rendszertelenül megjelenő lapja a Sárga Szamár, amely nevét a nyolcvanas években a magyar diákok egyik törzshelyének számító, azóta sajnos már megszűnt kocsmáról kapta. A lapban beszámolunk a klub berkeiben történt eseményekről, kocsmát, filmet, múzeumot, koleszos recepteket ajánlunk, de tájékoztatunk a partnerszervezeteink háza táján történő fontos mozzanatokról is.

   A KAFEDIK megalakulásától kezdve szorosan együttműködik a prágai Ady Endre Diákkörrel és további magyar diákszervezetekkel (információ- és tapasztalatcsere, közös rendezvények, egymás rendezvényeinek látogatása, stb.). Klubunk egyik alapító tagszervezete a csehországi és szlovákiai magyar egyetemistákat tömörítő Diákhálózatnak és társszervezője a Gombaszögi Nyári Tábornak és a Gímesi Művelődési Tábort is. Számos közös, elsősorban kulturális programot szervezünk a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének brünni szervezetével karöltve.