Rólunk

A Kazinczy Ferenc Diákklub 1969 őszén alakult. Célja a morva fővárosban tanuló magyar főiskolások, egyetemisták összefogása, közös programok szervezése. A jelenleg több mint 200 tagot számláló klub tagbázisának túlnyomó része felvidéki magyar diák, de van néhány csehországi és magyarországi tagunk is.

Hagyományosan megrendezésre kerülő rendezvényeink közül a Gólyaavatás számít a legnagyobb eseménynek a klub életében, amelyre általában novemberben kerül sor. Ez alkalommal fölavatjuk új tagjainkat, majd szórakoztató programokkal fűszerezve hajnalig bulizunk. A rendezvényről sosem hiányozhat az ízletes sör, kofola, valamint a zsíros kenyér hagymával. A Gólyaavatás azért is különleges hangulatú, mivel ilyenkor jön össze a brünni magyar diákok és egykori diákok apraja-nagyja, tehát nem mindennapi esemény, hiszen Brünnben egy helyen százötven-kétszáz magyart csak ilyenkor lehet látni.

Decemberben bennünket is meglátogat a Mikulás, de szervezünk farsangi bulit, március 15-én megemlékezünk a magyar forradalom és szabadságharc kitöréséről, sikeres rendezvényeink sorába tartozik továbbá a sportnappal egybekötött nyárköszöntő gulyásfőzés, a filmklub, a közös kirándulások, táncházak és előadások. Minden hónapban összejövünk egy baráti sörözésre, beszélgetésre. Rendezvényeink mindig nagyon jó hangulatban telnek, sok életre szóló barátság és szerelem szövődött a klubon belül az elmúlt közel négy évtizedben.

Klubunk rendszertelenül megjelenő lapja a Sárga Szamár, amely nevét a nyolcvanas években a magyar diákok egyik törzshelyének számító, azóta sajnos már megszűnt kocsmáról kapta. A lapban beszámolunk a klub berkeiben történt eseményekről, kocsmát, filmet, múzeumot, koleszos recepteket ajánlunk, de tájékoztatunk a partnerszervezeteink háza táján történő fontos mozzanatokról is.

A KAFEDIK megalakulásától kezdve szorosan együttműködik a prágai Ady Endre Diákkörrel és további magyar diákszervezetekkel (információ- és tapasztalatcsere, közös rendezvények, egymás rendezvényeinek látogatása, stb.). Klubunk egyik alapító tagszervezete a csehországi és szlovákiai magyar egyetemistákat tömörítő Diákhálózatnak. Számos közös, elsősorban kulturális programot szervezünk a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének brünni szervezetével is.

Névadónk

      Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakja Érsemlyénben született 1759-ben. Filozófiát, jogot, teológiát hallgatott. Joggyakornokként dolgozott Kassán, Eperjesen és Pesten 1779–1784 közt. Pesti tartózkodása idején jozefinista volt. 1784-ben a miskolci szabadkőműves páholy tagja lett Orpheus álnéven. 1786–között hivatalt vállalt Kassán, tíz északkeleti vármegye iskoláinak felügyelője volt.        1788-ban Batsányi Jánossal és Baróti...

Tovább az oldalra

Történetünk

A KAFEDIK megalakulása előtti idők A szervezett keretek közötti brünni magyar diákélet kezdetei az első Csehszlovák Köztársaság megalakulását követő évekre nyúlnak vissza. Az új államalakulat magyar ajkú ifjai közül sokan a nagymúltú cseh- és morvaországi egyetemeket és főiskolákat választották tanulmányaik színhelyéül. Brünnben elsősorban a Német Műszaki Főiskolát, kisebb számban a Cseh Műszaki Főiskolát, illetve a 1918-19-ben...

Tovább az oldalra

Elnökség

Bréda Boglárka - elnökÉder Orsolya - alelnökJárik Enikő - alelnökBusanski Patrik - alelnök Megbízottak: Laurinyeczová Erika - krónikásMihály Balázs - fotósRuhás Sándor - fotósKöböl Klaudia - pályázatfelelősBerky Levente - webmesterRuzsík Erik - ellenőr

Tovább az oldalra